DIABETIS (Part I)

Després de veure i llegir a twitter una “persona” fent promoció d'un llibre que curava la Diabetis us volia presentar aquesta malaltia perquè entengueu com d'indignada hem vaig sentir quan aquella “persona” feia aquella afirmació tan errònia.

Què és la diabetis?
La diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no produeix insulina suficient o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix. La insulina és una hormona que regula el sucre a la sang. L'efecte de la diabetis no controlada és la hiperglucèmia (augment del sucre a la sang), que amb el temps danya greument molts òrgans i sistemes, especialment els nervis i els vasos sanguinis.
Tipus de diabetis:
  • Diabetis tipus 1: (insulinodependent, juvenil o de la infància) es caracteritza per una producció deficient d'insulina i requereix l'administració diària d'aquesta hormona. Es desconeix encara la causa de la diabetis de tipus 1, i no es pot prevenir amb els coneixements actual. Els seus símptomes consisteixen, entre d'altres, en excreció excessiva d'orina (poliúria), set (polidípsia), fam constant (polifàgia), pèrdua de pes, trastorns visuals i cansament.
  • Diabetis tipus 2: (no insulinodependent o de l'edat adulta, però en l'actualitat també s'està manifestant en nens) es deu a una utilització ineficaç de la insulina. Aquest tipus representa el 90% dels casos mundials i es deu en gran mesura a un pes corporal excessiu i a la inactivitat física. Els símptomes poden ser similars als de la diabetis de tipus 1, però sovint menys intensos. En conseqüència, la malaltia es pot diagnosticar quan ja té anys d'evolució i han aparegut complicacions.
  • Diabetis gestacional: estat hiperglicèmic que apareix o es detecta per primera vegada durant l'embaràs. Els símptomes són similars als de la diabetis tipus 2, però se sol diagnosticar mitjançant les proves prenatals, més que perquè el pacient refereixi símptomes.
Prevenció, s'ha demostrat que mesures simples relacionades amb l'estil de vida són eficaces per prevenir la diabetis tipus 2 i/o retardar la seva aparició, no per curar:
Dades i xifres:
  • A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de 500.000 (prevalença del 8 %), segons la Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2011.
  • Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis de tipus 1 en menors de 30 anys.
  • La diabetis tipus 2 és cada cop més freqüent, tant és així que constituirà una de les epidèmies del segles XXI
Tens dubtes? Pots saber si pateixes aquesta malaltia amb una anàlisi de sang. 
Inverteix en salut!

Comentaris