EL MALBARATAMENT D'ALIMENTS


El menjar es malgasta abans, durant o després de la preparació d'aliments a les llars i es rebutja durant la producció, fabricació, distribució, venda al detall i l’hostaleria.
Algunes dades per entrar en matèria:

Malbaratament: 262.471

  • A Catalunya es consumeixen 3,74 milions de tones d'aliments sòlids, se n'ingereixen 2,56 milions i se'n descarten 1,18 milions
  • D’aquests 1,18 milions de tones, unes 920.577 tones no es poden evitar (les peles i pells d'hortalisses  verdures i fruites, el marro de fer el cafè, els pinyols, els ossos, les espines...)
  • La resta, les 262.471 tones, són el malbaratament alimentari
  • A Reus: Al Juliol del 2012 es va posar en marxa un Programa de Recuperació d’Aliments Frescos amb més de 6.000 beneficiaris. El programa el gestiona l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus i es fa amb la implicació de supermercats, d’entitats socials i ciutadanes i de diverses administracions publiques (Ajuntament de Reus, Associació Taller Baix Camp, Fundació Banc dels Aliments).
Que puc fer jo? 
Consells per llençar menys residus alimentaris, estalviar i protegir el medi ambient:
  1. Planificar la compra: Elaboreu un menú setmanal, d'aquesta manera comprarem exactament la quantitat que necessitem. Podeu demanar ajuda als professionals Dietistes-Nutricionistes.
  2. Comprovar la data de caducitat: Tenir en compte la informació de les etiquetes: "data de caducitat" o "consumir preferentment abans de".
  3. Tenir en compte el pressupost: Llençar menjar equival a llençar diners.
  4. Mantenir la nevera en ordre: Per garantir la frescor i longevitat dels aliments.
  5. Emmagatzemar els aliments adequadament.
  6. Rotar els aliments: Evitem el risc d'emmagatzemar productes antics.
  7. Servir la ració justa: servir quantitats petites de menjar al plat.
  8. Aprofitar les restes.
  9. Congelar.
  10. Convertir els residus en adob per al jardí.

Més informació:

Comentaris

  1. Molt interessants aquests recordatoris. El menjar no s'ha de llençar!

    ResponElimina
  2. Bons comsells per no tirar aliments. El menjar com moltes altres coses és un recurs limitat i no som conscients.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada